Geriye Dönüş İçin Tıklayınız
   

01 Haziran 2010 KTTO Başkan vekili Alp, Bankacılık sektörüne değindi:

İş adamları ve bankalar orta yol bulmalı

Resmin büyüğü için tıklayınızKTTO Başkan vekili Alp Cengiz Alp, İşadamları ve Bankaların faiz ve kredi konusunda karşılıklı ortak yol bularak yola devam etmeleri gerektiğini söyledi.
01 Haziran akşamı Ada TV’de yayınlanan Künye programına Ekonomi Eski Bakanı Ekonomi Eski Bakanı Derviş Kemal Deniz, Kooperatif Merkez Bankası Genel Müdürü Yardımcısı Gürhan Alp ile birlikte katılan Oda Başkan vekili Alp Cengiz Alp, Ülkemizde bankacılık sektörünün içerisinde bulunduğu durum ve Euro’da yaşanılan değer kaybının dünya ve ülkemizdeki etkisi konusuna değindi.

BANKACILIK SEKTÖRÜ ÖNCÜL
Bankacılık sektörünün diğer sektörlerin üzerinde olduğunu ifade eden Alp, bankaların ve iş adamlarının karşılıklı olarak bir orta yol bularak yola devam etmeleri gerektiğini söyledi.
Oda Başkan vekili Alp; “Bankacılık sektörü tarım, ticaret ve sanayi sektörlerinin üzerindedir. Siz sadece ben parayı koyuyorum ve bankacılık yapacağım derseniz bu iş yürümez. Bankaların imtiyazlarını bir sosyal sorumluluk olarak da görmeleri gerekir. Bizler bankalardan izolasyonlara rağmen bin bir güçlükle mücadele eden ve her birinin birer madalyayı hak ettiği iş insanlarına daha fazla kolaylık sağlamalarını bekliyoruz. Faiz oranlarının ödenebilir seviyelere çekilmesi konusunda da orta bir yol bulunmasını istiyoruz” dedi.
Euro’daki düşüşe Avrupa’nın kısa zamanda etkili bir çözüm bulacağına inandığını da belirten Alp, Euro’nun Amerikan Doları’nın egemenliğini engelleme konusunda bir avantaj olduğuna dikkat çekti.
KTTO Başkan vekili Alp Cengiz Alp, “Euro ilk olarak çıktığı zaman temel hedef 1 Euro’nun 1 Amerikan dolarına eşit olmasıydı. Başlangıçta çok yeni olduğu için 0.90,0.89 gibi değerlere kadar geriledi ancak, daha sonra Avrupa’da yaşanılan gelişmelerle birlikte özellikle dünyanın balayı ayı olan 2007 yılında o dönem Euro’yu dolar karşısında 1.60’lara taşıdı. 1’ e 1 anlayışı ile ortaya çıkan bir Euro’nun 1.60 seviyesini görmesi sağlıksızdı. Yaşadığı düşüşte sağlıksızdır. Ben bunun bir dengeye oturacağını düşünüyorum ve Euro’nun bir para birimi olarak dünyada Amerikan dolarını, Japon yenini v.s… dengeleyen bir Euro’nun olması bana göre bir avantajdır. Amerikan dolarına karşı Euro bir avantajdır ev ben Avrupalıların yaşanılan bu olaylardaki eksiklikleri bularak bunu sürdürebileceklerine inanıyorum” dedi.
 

 
 
 
Bu sitenin tüm hakları Kıbrıs Türk Ticaret Odası'na aittir.