KAYIT DIŞI EKONOMİNİN BOYUTLARININ ÖLÇÜLMESİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ RAPORLARI AÇIKLANDI

 30 Nisan 2013  
ÇERKEZ: “KTTO’NUN KAYIT DIŞI EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİYLE İLGİLİ YAPTIĞI ÇALIŞMA İLK BİLİMSEL ÇALIŞMADIR”
 
KTTO bünyesinde yürütülmekte olan KKTC’de Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Projesi kapsamında Kayıt Dışı Ekonominin Boyutlarının Ölçülmesi ve Çözüm Önerileri Raporlarının sunumu için bugün KTTO’da bir toplantı düzenlendi.
 
KTTO’daki toplantıya Maliye Bakanı Ersin Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, daire müdürleri, bakanlık müsteşarları, bürokratlar, Oda üyeleri, sivil toplum örgüt başkan ve yetkilileri katıldı.
 
KTTO Başkanı Günay Çerkez, Yorgancıoğlu ve Tatar’ın konuşmasının ardından proje yürütücüleri Zeren Mungan, DAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Besim, Göksel Saydam ve Aziz Gürpınar raporlarla ilgili sunum yaptı.
 
“SADECE KENDİ ÜYELERİMİZİN DEĞİL, ÜLKENİN SIKINTILARINI BELİRLEMEK İÇİN DE ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Günay Çerkez, KTTO’nun sadece kendi üyelerinin değil, ülkenin de sıkıntılarını belirlemek için de çalışmalar yaptığını vurgulayarak, Odanın hazırladığı raporları, gerçekleştirdiği sunumları anımsattı.
 
HÜKÜMETLE İŞ BİRLİĞİ
 
Raporlarının hazırlanma sürecine değinen Günay Çerkez, söz konusu araştırmanın sadece KTTO tarafından yürütülmediğini, imzalanan protokolle hükümetin de çalışmaya destek verdiğini söyledi.
 
Rapor hazırlanmasının bir ekip işi olduğunu ifade eden Çerkez, projenin ilk raporunun geçtiğimiz Şubat ayında sunulduğunu, söz konusu raporun kayıt dışı ekonomi ile ilgili bir tanım niteliğinde olduğunu söyledi.
 
İLK BİLİMSEL ÇALIŞMA
 
Kayıt dışı ekonomiyle ilgili geçtiğimiz Haziran ayında başlayan ve 2013 yılının sonunda tamamlanacak olan daha kapsamlı bir çalışmadan söz eden Günay Çerkez, Kayıt Dışı Ekonominin Boyutlarının Ölçülmesi ve Çözüm Önerileri olarak iki aşamada gerçekleştirilecek sunum hakkında bilgi verdi.
 
Çerkez, kayıt dışı ekonominin var olan verilere göre ölçülmesiyle ilgili KTTO’nun yaptığı çalışmanın ilk bilimsel çalışma olduğunu vurguladı.
 
Tüm çalışmaların tamamlanmasının ardından yaklaşık 300 sayfalık bir rapor hazırlanacağı bilgisini veren Çerkez, bu kapsamlı raporun yılsonunda kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.
 
Çerkez, “Vergi Dairesi Müdürü aramızda değildir. Nerede olduğunu sordum. Sevinçle söyleyebilirim ki rapordan önce sahada vergi kaçakçılarının peşinde koşmaktadır. Onun için burada değildir” esprisi yaparak tamamladı. 
 
YORGANCIOĞLU “KAYIT DIŞILIK ÜLKE İÇİN CİDDİ SORUN”
 
CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, kayıt dışılığın ülke için ciddi bir sorun olduğunu dile getirerek “Önemli olan, bu konudaki verileri doğru şekilde toplamak ve bununla ilgili mücadele yöntemleri bulmaktır” diye kaydetti.
 
Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümetinin elde edilen verileri iyi değerlendireceğine inanç belirten Yorgancıoğlu, “Böyle olmasını umut ediyorum ve bekliyorum. Biz de bilgi edinme ve öneri getirme alanında bu verileri kullanacağız ama uygulamada olan hükümet olduğuna göre KTTO’nun toplumla paylaştığı bilgilerden onların yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu verilerin ekonomin geliştirilmesinde kullanılmasını ısrarla istiyorum” şeklinde konuştu
 
TATAR: “YARGI SÜRECİ NASIL OLACAK?”
 
Maliye Bakan Ersin Tatar, kayıt dışı ekonomin yıllardan beri tartışıldığını vurgulayarak “Önemli olanın araştırma sonucunda sunulacak rapordan ders çıkarmak, önerileri uygulamaya koymaktır” diye konuştu.
Tatar, kayıt dışı ekonominin tespit edildikten sonraki yargı sürecinin nasıl olacağını sordu, bunun da gündeme getirilmesini istedi.
 
“AHLAKİ BOYUT”
 
Yasaların yaptırım gücü olmaması halinde kayıt dışılığın devam edeceğini belirten Tatar, olayın ahlaki boyutuna dikkat çekerek, “Eğitim yoluyla bu bilincin ve kültürün toplumda yaygınlaşması gerekiyor” dedi.
Tatar, Maliye Bakanlığı olarak kayıt dışı ekonomi konusunda dik durmaya çalıştıklarını da dile getirdi.
 
ÜLKE GERÇEKLERİ…
 
Vergi konusuna değinen Tatar, raporda “vergilerin düşülmesi” gibi bir öneri sunulması halinde uzmanlarla ters düşeceğini söyledi.
 
Ersin Tatar, dünya ülkelerindeki vergi oranlarından örnekler vererek, KKTC’deki oranların yüksek olmadığını söyledi. Tatar şunları da kaydetti:
 
“Sosyal Sigortaların açığı, hükümetin bütçesine, yılda 329 milyon TL’dir. Ekonomi kayıt altına alınacak diye sigortaları düşürelim dediğinizde o farkı kim ödeyecek? 
 
Bunlar ülkemizin gerçekleridir. Rapor hazırlayanlar bunları da göz önünde bulundurmak zorundadır. 
 
Yoksa vergileri, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı primlerini düşürelim ve ekonomiyi daha fazla kayıt altına alalım demek kolaydır. Bize bunların ötesinde fikirler sunulmalıdır ki sonuçları faydalı ve kalıcı olsun.”
 
“DÜNYAYA SAYGILI OLMAK”

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu uluslararası bir toplantıya katıldığını anımsatan Bakan Tatar buradaki konuşmasını şöyle aktardı:
 
“Her ne kadar da bazı ülkeler bizi tanınmasa da biz dünyaya saygılı olmak durumundayız. Uluslararası örgütlerle işbirliği içinde, korsancılığa, kaçakçılığa karşı durmalıyız.”
 
“KKTC DEVLETİ BU KAÇAKÇILIĞA ALET EDİLİYOR”
 
Konuşmasının sonunda Gümrük Dairesi’nin kaçakçılık tespitlerine de değinen Tatar şunları ekledi:
 
“Ben de hücum bota bindim ve gemiye kadar gittim. Baktım ki konteynırlarla sigaralar. Buradan Suriye’ye gidecek diye çıkar ama gitmez. Denizde aktarılır. 
 
Böylece trilyonlar dağılır. Bir kısmı buraya gelebilir, bir kısmı Türkiye’ye bir kısmı başka ülkelere… Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti bu kaçakçılığa alet ediliyor. Sizin raporlarda bu var mı?
 
Bu serbest bölge ne getirir, ne götürür? Bunu toplumun önünde açıkça tartışmamız lazım. Orda bir müdür benim aleyhime beyanat veriyor. Bırakın versin. Ben burada farklı bir yere parmak basıyorum.
 
Orda kayıt dışılık, kaçakçılık yok mu? Bu önemli çalışmaları etkileyen olaylar şu anda KKTC’de hala daha devam etmiyor mu? Devam ediyor. Niçin? 
 
Çünkü herhalde 5- 10 kişi buradan ekmek yiyor. Çıksınlar konuşsunlar. Bunların da dikkate alınmasını rica ederim.”
 
Konuşmaların sonunda Kayıtdışı Ekonominin Boyutlarının Ölçümü ve çözüm Önerileri raporlarının teknik analizi proje yürütücüleri Zeren Mungan, DAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Besim tarafından yapıldı.